Ağız ve dişlerin sağlığı için öncelikle bu bölgelerin temizliğine önem vermelisiniz.
Dişler fırçalanırken genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalamalısınız. Çürükler sıklıkla arka bölgelerde oluşmaktadır. Özellikle azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerindeki derin girintilerde ya da dişlerin ara yüzlerinde yoğunlaşırlar. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken bu bölgelerin fırçalanmasına özellikle dikkat etmeli, ağız kokusunun oluşumunda önemli bir yeri olan dilinizi fırçalamayı da ihmal etmemelisiniz. Bir diş fırçasının maksimum ömrünün ise 3-4 ay olduğu unutulmamalıdır.
Diş taşlarının sıklıkla görüldüğü bölgeler ise daha az fırçalanan alt ön dişlerin arka bölgeleridir. Diş taşı oluşumunu engelleyebilmek için fırçalamanın yanı sıra özellikle bu bölgelerde günde en az bir kez diş ipi kullanımını da alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Dişlerin fırçalanamadığı durumlarda, elma, havuç gibi dişetlerine masaj yapacak besinler tüketmelisiniz. Veya birkaç defa temiz su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Şekerli besinler tüketildikten sonra peynir gibi çürük önleyici besinler tüketmek gerekmektedir.
Diş ve diş eti yapıları kişiler arasında farklılık gösterir. Bu nedenle üreticiler birbirinden farklı diş fırçaları üretirler. Eğer hassas dişleriniz varsa ve sert diş fırçası kullanıyorsanız dişlerinize zarar verme olasılığınız çok yüksektir. Yanlış diş fırçası kullanımının yanı sıra çok sert diş fırçalama da dişlere zarar verir. Bazı kişiler dişlerini daha sert bir şekilde fırçalayarak daha iyi temizlediklerini ya da dişlerinin daha beyaz olacağını zannederler. Oysa bu diş ve diş etlerine zarar vermekten başka bir işe yaramaz.